Остеохондроз 1 ступеня поперекового відділу прийнято характеризувати як невеликі пошкодження міжхребцевих дисків з появою незначної кількості сполучної тканини між хребцями. Це початок дегенеративних процесів, які мають поступальний характер.
Остеохондроз 1 ступеня шийного відділу небезпечний тим, що якщо вчасно не звернути на нього увагу, він швидко прогресує, стаючи причиною не тільки постійних болів, а й серйозніших патологій, аж до розриву фіброзного кільця. (Цей стан називається «грижа»).
Перша стадія характеризується зміщенням ядра міжхребцевого диска. Вона супроводжується слабким тупим болем у попереку, що посилюється при русі. Можливе нетривале поколювання в області спини та сідниць. На другій стадії руйнується кільце фіброзу міжхребцевого диска, що призводить до зближення хребців.
Які продукти необхідно виключити при харчуванні при остеохондрозі?
- Гострі, солоні страви, а також використання приправ (перець Чилі, чорний перець, надто пряні трави та ін.)
- Алкоголь (особливо міцні напої – коньяк, віскі, горілка тощо).
- Міцний чай та кава