Продукти, які не можна є при цирозі печінки
- мінеральну воду (містить натрій);
- консерви, м'ясні та рибні;
- ковбаси, копченості, солоне сало;
- напівфабрикати;
- готові соуси, зокрема майонез (містять багато солі);
- сири, особливо м'які (містять сіль);
- мариновані огірки, помідори, оливки, квашену капусту;
На першій стадії необхідно включення в дієту продуктів, багатих на повноцінні білки, в яких містяться також незамінні амінокислоти. Тому хворому необхідно частіше вживати свіже молоко і сир, нежирну рибу, яловичину, білок яйця, пшоно, гречку, вівсянку, соєве борошно.
Можна: усі крупи, макаронні вироби. Не можна: бобові. Овочі. Можна: морква, гарбуз, варена цибуля, некисла квашена капуста, картопля, огірки, кабачки і т.д.