Чи можна сир і сметану при цукровому діабеті?

Слід вживати молочні продукти: кисле молоко, молоко, кефір сир, як у натуральному вигляді, так і у вигляді пудингів, сирників та ін. Жирні молочні продукти: сир, сметану, жирний сир можна вживати в їжу в обмеженій кількості.

Інсулінозалежним діабетикам краще балувати себе сметаною не частіше 1-2 разів на тиждень, інсуліннезалежним – через день, але за день більше пари столових ложок їсти не варто. Глікемічний індекс сметани (20%) – 56. Це порівняно низький показник, але набагато вище, ніж в інших кисломолочних продуктів.

ВИКЛЮЧИТИ: будь-який хліб, цукор, мед варення, вершкове масло, ікру всіх порід риб, сало, будь-яку ковбасу, насіння, будь-який сир, бринзу, маргарин, сметану, майонез, гарбуз, салат з буряка, з моркви, виноград, кавуни, дині, банани, морозиво.

Людям, які страждають на цукровий діабет, слід виключити з раціону вершкове масло, вершки та сир жирністю більше 5%.