З віком чутливість рецепторів прямої кишки знижується і потрібен більший тиск, щоб спричинити поклик на дефекацію. Причинами виникнення запорів може бути: порушення звички щоденного спорожнення кишечника; придушення позивів до дефекації при захворюваннях (геморої, пухлинах, тріщинах прямої кишки); 14 лист. 2023р.
Відсутність у хворого позивів до дефекації вказує на порушення чутливості рецепторного апарату аноректального відрізка, що виконує функцію накопичення та евакуації калових мас.
Є продукти, які роблять стілець м'якшим, а кишечник змушують працювати активніше. Включіть у раціон: рослинні олії, свіжі овочеві соки, кисломолочні продукти – свіжий кефір, розсипчасті каші з сухофруктами, супи, фрукти, овочі в сирому та обробленому вигляді, корисну клітковину.
Тактика боротьби із тривалими запорами
- підвищити в раціоні обсяг продуктів, що містять грубу рослинну клітковину: овочів, фруктів, висівок;
- випивати не менше 2 літрів рідини на добу;
- посилити фізичну активність.