Чому раптово блювання?

Причиною найчастіше є гострі чи хронічні захворювання самого шлунка (гостре харчове отруєння, гастрит, виразка шлунка, харчова алергія). Також рецептори шлунка можуть реагувати і захворювання інших органів – жовчного міхура, матки, серця (блювання входить у комплекс можливих симптомів інфаркту міокарда).

Блювота з'являється при захворюваннях шлунка (гастриті, виразковій хворобі, раку шлунка), дванадцятипалої кишки (виразковій хворобі, дуоденіті), підшлункової залози (панкреатиті), жовчного міхура (холецистит, жовчно-кам'яна хвороба). Останні патології супроводжуються блювотою жовчю, болем у зоні правого підребер'я.

«Харчова блювота» розвивається внаслідок порушення проходження їжі у шлунок і настає невдовзі після їжі (через кілька хвилин після ковтання), особливо після прийому рідини. Характерна наявність неперетравленої їжі та, нерідко, великої кількості слизу.

При блювоті і діареї ми втрачаємо велику кількість рідини, яку потрібно заповнювати. Коли втрати не дуже рясні, досить просто пити воду. Пийте невеликими ковтками, але часто це допоможе впоратися з нудотою, не провокуючи блювотний рефлекс. Якщо пити не виходить, можна розпочати з розсмоктування кубиків льоду.