Чому зникає смак?

Гострі респіраторні інфекції. Ураження чутливих нервів та рецепторів при цукровому діабеті, гіпотиреозі (недостатність щитовидної залози). Інсульти та інші осередкові ушкодження речовини головного мозку. Грибкові поразки у роті зі смако-нюховими розладами.

Дослідники з Університету Вірджинії довели, що смакові клітини та клітини шкіри у людини регенерують кожні 10 днів. Смакові рецептори людини здатні до регенерації. При ушкодженні смакових рецепторів язика вони знову повернуться у свій нормальний стан не більше ніж через 10 днів.

Хворі на рак часто скаржаться на зміни смакових відчуттів, пов'язані з хіміотерапією. Може виникнути несподівана відраза до певних продуктів. Смакова чутливість може частково або повністю відновитись після лікування.

Аносмія, або втрата нюху, може виникнути з різних причин. До них відносять утворення поліпів, черепно-мозкові травми, наслідки куріння, вірусні хвороби та навіть онкологію. Іноді вірусну інфекцію можна встановити саме за цією ознакою.