Навіщо потрібен кофермент?

Коферменти, або коензими (лат. co-приставка «об'єднання, спільно, разом») – органічні природні сполуки небілкової природи, необхідні для здійснення каталітичної дії ферментів.

Коферменти відіграють роль проміжних переносників електронів, атомів або груп атомів, які при ферментній реакції переміщаються з одного з'єднання на інше. Кофермент, міцно пов'язаний із ферментним білком, називається – простетичною групою ферменту.

Ферменти зазвичай високоспецифічні до субстратів (див. с. 94), коферменти ж взаємодіють з багатьма ферментами, що мають різну субстратну специфічність. За способами взаємодії з ферментом розрізняють розчинні коферменти та простатичні групи.

Кофактори класифікуються на неорганічні іони та комплексні органічні молекули, які називаються коферментами.. Останні зазвичай є похідними від вітамінів. Кофактор, який міцно пов'язаний із білком (наприклад, ковалентно), називають простетичною групою.