Що може спровокувати різкий стрибок цукру у крові?

Гостра гіперглікемія триває недовго, і часто є результатом вживання високовуглеводної їжі, пропущеної дози ліків, стресу чи хвороби. Хронічна гіперглікемія, з іншого боку, розвивається тоді, коли підвищення рівня глюкози у крові зберігається протягом тривалого часу.

Він виникає через зайву вагу, малорухливий спосіб життя, споживання великої кількості калорійної їжі, обтяженої спадковості. При цьому організм втрачає чутливість до інсуліну – гормону, який відповідає за підтримання нормального рівня крові глюкози.

Існує два джерела підвищення цукру в крові: вуглеводи, що надходять з їжею та глюкоза, що потрапляє в кров з печінки. Печінка є складом (депо) цукру в організмі. Тому не можна досягти зниження рівня цукру в крові лише обмеженням споживання вуглеводів.

Найбільше підвищують рівень цукру в крові продукти з високим вмістом вуглеводів, які швидко перетворюються на енергію: рис, хліб, фрукти та цукор.