До пуринів відноситься аденін, гуанін, ксантин, гіпоксантин, до піримідинів – урацил, тимін, цитозин,
ротова кислота
Оротова кислота (від ін. -грец. ὀρός 'сироватка') вітаміноподібна речовина, що впливає на обмін речовин і стимулює зростання живих організмів, але не має всіх властивостей, характерних для вітамінів. Являє собою безбарвні кристали, погано розчинні у воді та органічних розчинниках.
https://ua.wikipedia.org › wiki › Оротова кислота
. Дані речовини необхідні для зберігання, транскрипції та трансляції генетичної інформації, зростання та поділу клітин, накопичення енергії, передачі сигналів.
До числа продуктів багатих пуринами та підлягають обмеженню відносяться:
- Бобові – горох, боби, сочевиця, квасоля.
- Риба – шпроти, сардини, кілька, тріска, судак, щука.
- Субпродукти – нирки, печінка, легені, мозок.
- Гриби – білі, печериці.
- Деякі овочі (щавель, шпинат, інжир, ревінь, редиска, спаржа, цвітна капуста).
Велика кількість напоїв та продуктів має низький вміст пуринів:
- Вода. Допомагає виводити сечову кислоту. …
- Молочні продукти з низьким вмістом жирів.
- Зерно і крохмаль: до них відносяться хліб, макарони, рис та картопля.
- Фрукти та овочі.
- Пісні білки.
- яйця (помірно).
- Кава чай
Пурини – це такі речовини, які викликають подагру та сечокам'яну хворобу. Якщо порівнювати з куркою, то майже втричі менше пуринів міститься в індичкуніж у курці.