Подразливість здатність живих організмів реагувати на біологічно значущі (біотичні) впливи. Чутливість – це здатність організмів відображати біологічно нейтральні ("абіотичні") впливи, але об'єктивно пов'язані з біотичними властивостями.10 лют. 2023р.
Відмінною рисою чутливості в порівнянні з подразливістю є те, що з появою відчуттів живі організми отримують можливість реагувати як на біологічно значущі чинники середовища, а й у біологічно нейтральні. Чутливість характеризує загальну здатність до відчуттів.
Роздратування здатність живого організму реагувати на зовнішній вплив навколишнього середовища — подразник — упорядкованою зміною своїх фізико-хімічних та фізіологічних властивостей. Подразливість проявляється у змінах поточних значень фізіологічних параметрів, що перевищують їх зрушення при спокої.
М. Леонтьєв, – є генетично не що інше, як дратівливість щодо такого роду впливів середовища, які співвідносять організм з іншими впливами»[15, с. 172].