Що таке фактори, що модифікують?

Модифікуючі фактори середовища (ними можуть бути температура, освітлення, режим харчування тощо) через зрушення у внутрішньому середовищі організму, наприклад у рівні гормонів, впливають на організм у чутливі періоди його розвитку, змінюючи перебіг онтогенезу.

Модифіковані фактори ризику: особливості способу життя та звички людини – тютюнопаління, гіподинамія, нераціональне харчування, зловживання алкоголем та ін; змінені клініко-лабораторні показники – рівні артеріального тиску (АТ), холестерину (ХС) та його фракцій, глюкози, а також маса тіла (МТ).

Немодифіковані фактори ризику – це стать і вік (чоловіки віком від 40 років і жінки старше 55 років або при ранньому настані менопаузи); обтяжена спадковість за серцево-судинними захворюваннями: ранній початок ішемічної хвороби серця (стенокардії напруги, нестабільної стенокардії, інфаркту міокарда) у хворих на інфекцію.

В цілому, фактори ризику можна розділити на такі групи:

  • поведінкові,
  • фізіологічні,
  • демографічні,
  • пов'язані з навколишнім середовищем,
  • генетичні.