Що таке тригери мігрені?

Тригер (англ. trigger «собачка, клямка, спусковий гачок») – внутрішній або зовнішній фактор, здатний провокувати напад мігрені.

До продуктів, які можуть спровокувати напад мігрені, належать червоне вино, пиво, темний шоколад, тверді сорти сиру, цитрусові, горіхи, продукти, що містять консерванти, фастфуд. Голод також може провокувати мігрень. Тому важливо їсти регулярно і збалансовано (наприклад, дотримуючись середземноморської дієти).

При цих порушеннях рівень серотоніну в мозку знижується, постійна нестача серотоніну «мобілізує» тромбоцити, які містять велику кількість цієї речовини. У правій півкулі мозку тромбоцитів міститься більше, тому права сторона голови у хворих на мігрень болить частіше.

Дисбаланс адреналових гормонів, причиною якого є стрес, знижує стійкість до мігрені. З урахуванням цих даних діагностика, що оцінює адреналові гормони (такі як кортизол та ДГЕА), може встановити справжню причину хвороби.