Що вбиває гострий перець?

Вчені з Ноттінгемського університету з'ясували, що капсаїцин, що відповідає за гострий смак і дратівливу дію пекучого перцю, викликає масову загибель злоякісних клітин завдяки дії на мітохондрії – органели, що забезпечують клітини енергією.

Гострий перець має природні антибактеріальні властивості. Дослідники виявили, що він може вбивати мікроби та бактерії, включаючи мікроорганізми, що псують консерви.

Дослідження показують, що чилі зменшує ризик отруєння сальмонелою, листерією та іншими патогенними бактеріями та грибками. Згідно з іншими дослідженнями капсаїцин, речовина, що надає гострого смаку, допомагає від раку.

Причина пекучості перцю в капсаїцині – алкалоїді, який збуджує гілки трійчастого нерва, дратує верхні дихальні шляхи, шкіру та слизові оболонки.. Його активно використовують у медицині, наприклад у перцевому пластирі. Деякі дослідження виявили ефективність речовини у боротьбі зі злоякісними клітинами.