3.1 перераховані шість основних сенсорних систем людини, спеціалізовані органи, які сприймають специфічні кожної їх стимули, розпізнавані ними властивості стимулів і рецепторні клітини, реагують на силу і якість стимулу.
Він включає дорецепторну ланку – оптичну систему і рецептори сітківки – палички та колбочки. Провідниковий відділ аналізатора (сенсорної системи) представлений чутливим нервом і рядом підкіркових ядер, через які проходить інформація від рецепторів до кори великих півкуль.
орган дотику – шкіра, орган нюху – ніс, орган смаку – мова, орган рівноваги – вестибулярний апарат.
Найбільш відомими сенсорними системами є зір, слух, дотик, смак та нюх. За допомогою сенсорної системи можна відчути такі фізичні властивості, як температура, смак, звук чи тиск.