Кращими джерелами вітаміну B1 є насіння, горіхи, паростки пшениці, дріжджі, свинина, вівсяні пластівці, цільнозернова паста, житній хліб, топінамбур, ягоди обліпихи, печінка, куряче філе, цільнозерновий рис, лосось, бобові, борошно «Кама», яйця.
Найбільше його в дріжджах, бобових, нирках, печінці, хлібі грубого помелу, яєчному жовтку, яловичині, а також баранині.. У невеликому обсязі він є в гречаній крупі, картоплі, рисі, гарбузі, квасолі, сочевиці, перці.
Яловича печінка містить найбільшу кількість вітаміну B12 з усіх продуктів. У 100 м налічує близько 70 мкг. Також печінка має у складі фолієву кислоту, залізо, вітамін B9.
Функції вітамінів групи B та їх харчове джерело
Вітамін групи У | Функції вітамін А | Харчове джерело |
---|---|---|
Вітамін B3 (Ніацин, нікотинова кислота, вітамін PP) | Синтезує білки і жири, звільняє енергію з усіх харчових речовин, що містять калій. | Дріжджі, горіхи, печінка, риба, молоко, жовток яєчний, бобові, гречка, зелені овочі |