Поварена сіль, або харчова сіль (хлорид натрію, NaCl; використовуються також назви хлористий натрій, кам'яна сіль, «їдальня сіль» або просто «сіль») – харчовий продукт, що являє собою безбарвні кристали.
Глава 8. Найважливіші класи. §8.7 Солі. Назви та класифікація солей.
Сіль | Міжнародна назва | Традиційна назва |
---|---|---|
Na2CO3 | Карбонат натрію | Сода |
NaHCO3 | Гідрокарбонат натрію | Питна сода |
K2CO3 | Карбонат калію | Поташ |
Na2SO4 | Сульфат натрію | Глауберова сіль |
Подібні
При складанні назв солей дотримуються наступної схеми: корінь латинського назви хімічного елемента, що утворює кислоту \(+\) суфікс \(+\) назва металу в родовому відмінку.
Солі складні речовини, що складаються з катіонів металів та аніонів кислотних залишків. ІЮПАК визначає солі як хімічні сполуки, що складаються з катіонів та аніонів. Є ще одне визначення: солями називають речовини, які можуть бути отримані при взаємодії кислот та основ із виділенням води.