Як виготовляють вітаміни?

Вітаміни виділяють із природних джерел або отримують із природної сировини. Так, вітаміни В2 і В12 отримують у фармацевтичному виробництві, як і в природі, за рахунок синтезу мікроорганізмами, вітамін С роблять із природного цукру – глюкози, вітамін Р виділяють із чорноплідної горобини, шкірки цитрусових або з софори тощо.

Вітаміни у народному господарстві синтезують в основному хімічним шляхом або одержують з природних джерел. Однак ергостерин, рибофлавін (В2), вітамін В12 та аскорбінову кислоту (використовуються як селективні окислювачі сорбіту в сорбозу) одержують мікробіологічним шляхом.

Вітаміни групи В виготовляють із природної сировини (добувають із природного джерела). Виробники використовують інноваційний синтез мікроорганізмів. Аскорбінова кислота виділяється з природних цукрів (глюкоза), а при виготовленні вітаміну Р використовують чорноплідну горобину та цитрусові.

Синтез в організмі: вітамін D₃ утворюється в епідермісі шкіри під впливом ультрафіолетових променів сонячного світла з провітаміну D₃ (7-дегідрохолестерину). Провітамін D₃ перетворюється на холекальциферол шляхом теплової ізомеризації (при температурі тіла).