Істотну шкоду кави може завдати людям, які страждають на захворювання шлунка (гастритом, виразкою, колітом), оскільки стимулює підвищене виділення шлункового соку. Також рекомендується обмежити споживання кави курцям, оскільки кава разом з нікотином сприяють підвищенню ризику гіпертонії.20 жовт. 2023р.
Кава посилює метаболізм кальцію та його виведення з організму, підвищує швидкість втрати кісткової маси та зменшує щільність кісток у людей похилого віку — ризик переломів. Збільшує ризик розвитку раку стравоходу при вживанні надмірно гарячого напою (температура вище 65 градусів за Цельсієм).
Печія, ГЕРХ та біль у шлунку Було показано, що кава провокує гастроезофагеальний рефлюкс. Кава стимулює вироблення гастрину – гормону, що активізує травлення, та соляної кислоти. Всі ці процеси призводять до розвитку печії, можуть викликати нудоту та біль у шлунку, особливо якщо каву пити натще.
У великих кількостях кофеїн може викликати збудження, тривогу, тремор, прискорене серцебиття, підвищення тиску. Існує думка, що регулярне вживання кави перешкоджає засвоєнню та вимиває з організму кальцій, магній, калій.