Які жири шкідливі?

Численні дослідження показали, що часте вживання насичених жирів (вони містяться в вершковому маслі, шоколаді, сирі) підвищує ризик серцево-судинних захворювань через зростання у крові «поганого холестерину».3 груд. 2023р.

Трансжири – Найбільш шкідливий вид жирів. Як і насичені жири, вони можуть підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, інфарктів і, навіть деяких видів раку, наприклад, колоректального раку і раку грудей. Більшість трансжирів є гідрогенізованими.

Велику небезпеку можуть становити трансжири – промислово перероблені в твердий маргарин рослинні олії. Саме ці жири найбільш шкідливі здоров'ю, оскільки їх споживання провокує ожиріння, розвиток атеросклерозу, цукрового діабету, запальних процесів у суглобах.

Насичені жири група тригліцеридів (жирів), що містять лише насичені жирні кислоти. Такі кислоти (іноді звані алкановими) не мають подвійних або потрійних зв'язків, атоми вуглецю в їх складі мають лише одинарні зв'язки, таким чином, ланцюжок вуглецю повністю «насичений» атомами водню.