Який ефект від шампанського?

Відомо, що в кожній пляшці шампанського міститься близько чотирьох літрів вуглекислоти (такий обсяг зайняв би газ при атмосферному тиску). Поки пляшка закупорена, газ перебуває у розчиненому стані. Але як тільки пробка вилетіла, тиск падає, порушується динамічна рівновага, і газ вивільняється.

«Завдяки бульбашкам шампанське потрапляє у кров і «вдаряє в голову» легше, ніж будь-який інший алкогольний напій. Це відбувається в результаті карбонізації, що прискорює перехід алкоголю зі шлунка до тонкої кишки. Простіше кажучи, навіть кількох келихів буде достатньо, щоб дійти «до кондиції».

Вживаючи шампанське, треба бути акуратнішим: сп'яніння від нього і справді настає швидше, ніж від звичайного вина. Але із чим це пов'язано? У шампанському алкоголю не більше, ніж у вині, але, незважаючи на це, є свідчення того, що ігристий напій здатний сп'янити людину швидше за її аналог без газу.

Вуглекислий газ, що міститься в ігристому вині, сприяє тому, що спирт швидше всмоктується в кров.