Звідки одержують вітаміни?

Для того, щоб отримувати різні вітаміни, слід харчуватися продуктами з усіх груп харчових продуктів: цільнозерновими продуктами, фруктами та овочами, молочними продуктами, продуктами групи «риба-яйця-птах-м'ясо», що додаються харчовими жирами (наприклад, горіхи, насіння, мигдаль).

Вітаміни виділяють із природних джерел або отримують із природної сировини. Так, вітаміни В2 і В12 отримують у фармацевтичному виробництві, як і в природі, за рахунок синтезу мікроорганізмами, вітамін С роблять із природного цукру – глюкози, вітамін Р виділяють із чорноплідної горобини, шкірки цитрусових або з софори тощо.

Вітаміни надходять в організм тварин та людини з їжею, через стінку шлунково-кишкового тракту, і утворюють численні похідні (наприклад, ефірні, амідні, нуклеотидні та ін.), Які, як правило, з'єднуються зі специфічними білками і утворюють багато ферментів, що беруть участь в обміні речовин.

Основним джерелом вітамінів для людини є продукти рослинного та тваринного походження. Вони постачають в організм або готові вітаміни або вітамінні напівфабрикати (провітаміни). У зв'язку з тим, що накопичення цих речовин в організмі не відбувається, заповнювати їхній дефіцит необхідно щодня.