Причини гіркоти у роті після їжі Похибки в дієті (жирна, сильно просмажена їжа), куріння, хворі зуби, погана гігієна ротової порожнини, прийом деяких лікарських препаратів – Потенційні причини поганого присмаку. Однак сухість і гіркота у роті є і симптомами захворювань органів ШКТ.25 жовт. 2023р.
Найчастіше ознака подає сигнали, коли розвиваються захворювання:
- печінки (цироз, гепатит),
- ШКТ (гастрит, виразка дванадцятипалої кишки, диспепсія, дисбактеріоз, лямбліоз, ГЕРХ, дуоденіт),
- жовчного міхура та жовчовивідних проток (холецистит, дискінезія жовчних проток, холелітіаз).
Гіркота у роті з'являється через викид вмісту дванадцятипалої кишки у шлунок, а потім у стравохід та ротову порожнину. В результаті людина відчуває жовч. У більшості людей гіркота у роті з'являється після вживання продуктів, які посилюють виробництво жовчі. Це кава, алкоголь, смажена та жирна їжа.
До появи гіркоти у роті можуть призвести порушення гігієни порожнини рота та запальні захворювання (найчастіше ясен). У цих випадках залишки їжі, накопичуючись між зубами і в кишенях ясен, починають розкладатися і дають неприємний присмак, що супроводжується гнильним запахом.