Чому глутамат натрію посилює смак?

Глутамінова кислота для організму є маркером білка: якщо в їжі є білок, тобто ця амінокислота. Відповідно, смак умами – спосіб, яким організм знаходить багату білком їжу. Саме тому глутамат так приємний на смак, чим користується харчова промисловість.

Глутамат натрію – це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається в чіпсах, вермішелі миттєвого приготування, китайської їжі, соєвому соусі, грибах та курячому бульйоні. Саме глутамат посилює смак та запах цих продуктів, а також наше бажання їх з'їсти.

Щоб відповісти на це питання, потрібно згадати, для чого потрібний глутамат: він виконує функцію підсилювача смаку, і отримав він ці цінні властивості знову ж таки від глутамінової кислоти, яка має цікавий смак – умами. Розумами – це п'ятий смак, що додається до базових чотирьох: солоного, солодкого, кислого та гіркого.

Добре, коли підсилювачі смаку натуральні або ідентичні натуральним, ризик потрапляння хімічно активних речовин в організм значно знижується. Хімічно активні підсилювачі смаку, такі як глутамат натрію негативно впливають на організм людини і відповідно значно знижують імунітет, завдаючи шкоди здоров'ю.