Як повідомляє портал livescience.com, запаморочення при голодуванні виникає через те, що шлунок людини виробляє соляну кислоту для кращого розщеплення їжі в процесі травлення. Нагромаджуючись у шлунку, кислота потрапляє у стравохід, викликаючи блювотний рефлекс, печію і навіть нудоту.
При нетривалому голодуванні джерелом глюкози стає печінка, в якій відбуваються процеси глікогенолізу та глюконеогенезу. Нейрони гіпоталамуса дуже чутливі до зниження рівня глюкози і одразу приводять у дію гормональну реакцію організму.
Це пов'язано з низьким тонусом судин, вони не встигають швидко підлаштуватися під зміни обставин. Через це знижується рівень артеріального тиску. Тому при підйомі з ліжка після сну вранці паморочиться в голові. Збої у функціонуванні вестибулярного апарату, зокрема середнього вуха.