Чому саме 40 градусів?

Якщо спирту буде хоч на 1% більше води, віддача різко сповільнюється і очистити спирт повністю виявиться не можливо. А при 40% – очищення призводить майже до нульового вмісту шкідливих олій у розведеному спирті і від спирту не пахне і зникне неприємний присмак.28 жовт. 2023р.

В 1843 цей стандарт звели в статус закону. Вже після появи спиртометрів міністр фінансів Російської імперії Михайло Христофорович Рейтерн запропонував округлити мінімально допустиму міцність гарячого вина до 40%. Це спрощувало розрахунки та підвищувало доходи держави: акцизи стягували відповідно до градусів.

У літрі горілки міцністю 40% vol 635 г води та 318 г зернового етилового спирту, що відповідає міцності близько 35 °. При покупці алкоголю враховуйте, що міцність 40 градусів фактично вища за міцність 40%.

Його ввів не Менделєєв, а уряд ще у 1840-их роках. Політики зауважили, що горілка по дорозі від виробника до споживача має тенденцію розбавлятися, і не завжди природним шляхом. Тому пропускну фортецю зробили 40, а у роздрібній торгівлі — не нижче за 38.