Лопатка – кістка, що забезпечує з'єднання плечової кістки з ключицею. У людини ця кістка має трикутну плоску форму з трьома кутами і схожа на інструмент праці людини – лопатущо й визначило її назву.
У народі також називається «грабарка», від слова «загребати», тому що вона призначена саме для навантаження, не для копання.
Лопатка (лат. scapula) кістка пояса верхніх кінцівок, що забезпечує зчленування плечової кістки з ключицею. У людини це плоска кістка приблизно трикутної форми, схожа на форму інструмента праці людини — лопату.
Наприклад, для приготування жирних страв, для зручного змішування салату або для роботи зі сковородою використовується лопатка з прорізами. Вона дозволяє, наприклад, при приготуванні риби залишити весь жир у сковороді.