Задня частина мови – чутлива до
, кінчик – до солодкого, бічні поверхні попереду – до солоного, а ближче до задньої частини – до кислого.20 жовт. 2023р.
Смак – один із видів хеморецепції; відчуття, що виникає при дії різних речовин переважно на рецептори смаку (розташовані на смакових цибулин язика, а також задньої стінки глотки, м'якого піднебіння, мигдаликів, надгортанника).
Смак сприймається за допомогою смакових рецепторів. Більшість їх розташована лежить на поверхні мови у структурах, званих смаковими сосочками.
Основний центр смаку розташовується на дні бічної борозни в острівцевій або інсулярній корі.. Тут формується цілісне сприйняття смаку – у цій зоні поєднується смаковий і нюховий сигнали, а також сигнал від системи шкірної чутливості.