До нетоксичних злакових відносяться рис, гречка, пшоно та кукурудза. Безглютенова їжа також включає бобові, горіхи, молоко та молочні продукти, м'ясо, рибу, фрукти та овочі. Ви можете включити в харчування безглютенові солодощі, макаронні та хлібобулочні вироби. Намагайтеся купувати продукти з позначкою «без глютену».3 лют. 2023р.
Що можна
- бобові (квасоля, горох);
- Мал;
- гречка, сорго, кіноа;
- м'ясо, риба та морепродукти;
- яйця;
- будь-які овочі та фрукти;
- соєві та молочні продукти;
- кукурудзяна, рисова, гречана, лляна мука і продукти з неї, наприклад безглютенові макарони;
Серед рецептів без глютену вибирайте вегетаріанські супи, м'ясні бульйони; відварені каші з рису, кукурудзи, гречки; натуральні кисломолочні продукти; салати та морепродукти; свіжі, відварені чи запечені овочі; яйця круто та парові омлети; відварене, тушковане або запечене м'ясо; страви з свіжих ягід і фруктів.
Класичним безглютеновим сніданком вважається гречана каша з молоком, яку рекомендується прикрасити фруктами, насінням або горіхами – їх вживання дозволяється. Також можна скуштувати рисову кашу з гарбузом, кукурудзяну крупу з сугугуні, а також млинці та яйця.