Що їсти щоб не п'яніти?

Їжа в шлунку дещо уповільнить всмоктування алкоголю в кров, а отже, сп'яніння буде поступовим. Наголос варто зробити на білкові (наприклад, курячі яйця, грецький йогурт) продукти, банани, вівсянку, жирну рибу, макарони або рис.30 Грудня. 2023р.

Найкращий варіант – їжа, насичена вуглеводами, і солодкий чай: цукор сповільнить всмоктування алкоголю. Часто радять з'їсти трохи вершкового масла або ложку рослинної: нібито жир обволікає стінки шлунка і не дає спирту надходити в кров.

«Для профілактики алкогольної інтоксикації перед гулянням можна випити будь-який сорбент – "Ентеросгель", "Атоксил" або "Активоване вугілля". Це не позбавить наслідків повністю, але допоможе печінці легше перенести алкогольний удар», – каже санітарний лікар Микола Дубінін.

Генетична схильність. Фермент алкогольдегідрогеназу бере участь у розщепленні етанолу, окислюючи спирти до кетонів та альдегідів. У різних людей кількість ферменту відрізняється. У жителів південних країн та регіонів від народження виробляється більше алкогольдегідрогенази, ніж у північних народностей.