Основа раціону (близько 2/3) – продукти рослинного походження: овочі, фрукти та зернові. Близько третини раціону повинні складати продукти-джерела білка: м'ясо, риба, птах, бобові. Крім цього, організму щодня необхідно отримувати 2-3 порції молочних продуктів та 2-3 ст.29 лист. 2023р.
Здорове харчування включає такі компоненти: Фрукти, овочі, бобові (наприклад, сочевиця, квасоля), горіхи та цілісні злаки (наприклад, неперероблена кукурудза, просо, овес, пшениця та неочищений рис).
Чого слід їсти більше, щоб харчування було більш збалансованим:
- цільнозернові (хліб, каші)
- овочі, у т. ч. бобові
- фрукти та ягоди
- страви зі свіжої, охолодженої та замороженої риби
- горіхи та насіння
Список продуктів для правильного живлення у відсотковому співвідношенні повинні входити:
- М'ясо, птах, риба, яйця – 20%. …
- Багаті вітамінами, мінеральними та іншими корисними речовинами фрукти та овочі. …
- кислі фрукти та помідори. …
- напівкислих фруктів. …
- солодкі фрукти та сухофрукти.