Що означає вітаміни?

Вітаміни (лат. vita життя+аміни) – низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, необхідні для нормальної життєдіяльності та мають високу біологічну активність. Джерелами вітамінів для людини є різні продукти харчування рослинного та тваринного походження.

Вітаміни у харчуванні людини можна розділити на дві групи: водорозчинні (В1, В2, В6, В9, В12, Р, РР, С) – вони розчиняються у воді і вода необхідна для засвоєння організмом; жиророзчинні (А, Е, D, К) – для того щоб вони засвоїлися, необхідний жир, оскільки вони розчиняються лише у жирах.

Вітаміни (від лат. vita «життя» + амін) – група органічних сполук різноманітної хімічної природи, об'єднана за ознакою абсолютної необхідності їх для гетеротрофного організму як складова частина їжі (загалом – з навколишнього середовища).

Вітаміни діляться на дві групи:

  • жиророзчинні (вітаміни A, D, E, K)
  • водорозчинні (див. Таблиця 1) (вітаміни B1, B2, ніацин, B6, фолати, B12, C)