Що погіршує каву?

Кофеїн «вбиває» вітамін В, знижує вміст в організмі заліза, калію, цинку, кальцію. А одна чашка в 150 мл гальмує засвоєння кальцію на три години. Більше того, кофеїн вимиває з організму кальцій, і в результаті зловживання кавою кістки стають крихкими.

У великих кількостях кофеїн може викликати збудження, тривогу, тремор, прискорене серцебиття, підвищення тиску. Існує думка, що регулярне вживання кави перешкоджає засвоєнню та вимиває з організму кальцій, магній, калій.

Кава посилює метаболізм кальцію та його виведення з організму, підвищує швидкість втрати кісткової маси та зменшує щільність кісток у людей похилого віку — ризик переломів. Збільшує ризик розвитку раку стравоходу при вживанні надмірно гарячого напою (температура вище 65 градусів за Цельсієм).

Кофеїн викликає звикання. Вживання більше 700 мг кофеїну на день (5-8 чашок по 150 мл чорної меленої кави) провокує виведення кальцію та магнію з організму. Надмірне (більше трьох чашок по 150 мл чорної меленої кави) вживання кофеїну негативно позначається на нервовій системі.