Що відбувається з вином з часом?

У міру того, як вино старіє, суміші втрачають свої властивості і починають поступово об'єднуватися, формуючи ланки і стаючи більшими і важчими. Це зменшує поверхневу зону танінів, призводячи до більш згладженого, делікатного і ніжнішого смаку.13 Грудня. 2023р.

Витримка завершує процес дозрівання, смак вина, аромат і колір облагороджуються. Нові властивості формують нову ціну – старе вино не буває дешевим. Червоне через кілька років стає кращим, втрачає терпкість і набуває жовтуватого відтінку..

Нічого небезпечного чи шкідливого для здоров'я з відкритим вином не трапляється. Воно просто стає нецікавим, втрачаючи все, за що ми платили: аромати, смак, бульбашки (ігристі). Далі можливе оцтове скисання, але не скоро, причому в результаті цілком харчовий продукт, винний оцет.

Так, білі вина в середньому зберігаються близько 2-3 років, а червоні – до 10 років. Це правило не стосується категорії елітних вин, які можуть витримуватися до 100 років. Є й зворотні винятки, бо червоне вино Божоле може зберігатися не більше року.