Якщо запитати, в яких продуктах міститься залізо для гемоглобіну, то найчастішою відповіддю буде червоне м'ясо та печінку. Це вірно, тому що в телячій печінці міститься 14 мг заліза на 100 г, свинячий – близько 12 г, курячої – 9 мг.26 сент. 2023р.
У раціоні обов'язково мають бути червоне м'ясо, печінка, риба, листові овочі (капуста, шпинат), сочевиця, квасоля, горох, горіхи та сушені ягоди.
При легкому ступені залізодефіцитної анемії підвищення гемоглобіну в крові зазвичай достатньо дотримання дієти з включенням до раціону продуктів, що містять високий рівень заліза:
- яловича, куряча, свиняча печінка;
- яловичина, курятина, індичка;
- яєчні жовтки;
- риба;
- вівсяна каша;
- гречка;
- морква, буряк, помідори;
Тому перше, що варто зробити за низького рівня гемоглобіну, – піднакласти на продукти, багаті на залізо:
- м'ясо та рибу;
- печінка та інші субпродукти (потрухи) – нирки, сердечки, коров'яче вим'я;
- шпинат, капусту та інші зелені листові овочі;
- броколі;
- квасолю та сочевицю;
- курячі яйця;
- горіхи та насіння;
- сухофрукти.