У якому продукті найбільше гемоглобіну?

Якщо запитати, в яких продуктах міститься залізо для гемоглобіну, то найчастішою відповіддю буде червоне м'ясо та печінку. Це вірно, тому що в телячій печінці міститься 14 мг заліза на 100 г, свинячий – близько 12 г, курячої – 9 мг.26 сент. 2023р.

У раціоні обов'язково мають бути червоне м'ясо, печінка, риба, листові овочі (капуста, шпинат), сочевиця, квасоля, горох, горіхи та сушені ягоди.

При легкому ступені залізодефіцитної анемії підвищення гемоглобіну в крові зазвичай достатньо дотримання дієти з включенням до раціону продуктів, що містять високий рівень заліза:

  • яловича, куряча, свиняча печінка;
  • яловичина, курятина, індичка;
  • яєчні жовтки;
  • риба;
  • вівсяна каша;
  • гречка;
  • морква, буряк, помідори;

Тому перше, що варто зробити за низького рівня гемоглобіну, – піднакласти на продукти, багаті на залізо:

  1. м'ясо та рибу;
  2. печінка та інші субпродукти (потрухи) – нирки, сердечки, коров'яче вим'я;
  3. шпинат, капусту та інші зелені листові овочі;
  4. броколі;
  5. квасолю та сочевицю;
  6. курячі яйця;
  7. горіхи та насіння;
  8. сухофрукти.