Як їжа проходить органами травлення?

Спочатку їжа потрапляє в ротову порожнину, потім через горлянку та стравохід – у шлунок, а з нього – у кишечник.. У ротовій порожнині вона пережовується зубами, змочується слиною і перемішується язиком. Під дією слини їжа починає перетравлюватися.

Проковтнута їжа потрапляє в стравохід, який з'єднує між собою горлянку та шлунок. На стику стравоходу та шлунка розташовуються кільцеві м'язи. Це нижній сфінктер стравоходу, який відкривається при тиску проковтнутого їжі і пропускає її у шлунок.

Рот, або ротова порожнина із зубами, язиком та слинними залозами. Ковтка. Травник. Шлунок.Схожі

Основні етапи травлення включають:

  • механічну та часткову ферментну обробку їжі у ротовій порожнині;
  • проковтування та транспортування харчової грудки стравоходом;
  • шлункове перетравлення;
  • тонко- та товстокишковий етапи процесу травлення;
  • накопичення та подальшу евакуацію калових мас.