Як мозок реагує на запахи?

Нервові імпульси по нюхових нервах надходять у нюхові цибулини

нюхові цибулини

Нюхова цибулина частина нюхового мозку, парне утворення, що складається з тіл других нейронів біполярного типу нюхового аналізатора. Їй закінчуються волокна нюхового нерва, утворюючи синаптичні контакти (клубочки).

https://ua.wikipedia.org › wiki › Нюхальна_цибулина

, а потім у підкіркові центри (мигдалику та ін) і, нарешті, в кірковий центр нюху мозку (скроневий відділ) і там обробляються. Нюховий епітелій, нерви та центри нюху мозку об'єднують у нюховий аналізатор.

Запахи здатні посилювати концентрацію, пам'ять та ментальну витривалість, допомагають краще зосереджуватися, засвоювати інформацію, підвищують працездатність. Досліди також показали, що деякі аромати здатні виводити з депресивних станів та покращувати емоційне тло у хворих з розладами психіки.

Сенсорні нейрони в носі виявляють молекули пахучої речовини і передають сигнали нюхової цибулини – спеціальної структури. мозкуде відбувається початкова обробка запаху. Нюхальна цибулина в основному передає інформацію в піриформну, або ж грушоподібну, кору для більш повної обробки.

Майже вся інформація про запах зберігається в гіпоталамусі. Ця ділянка мозку відповідає за температуру, голод, зростання, спрагу, рівень цукру в крові, сон, сексуальне збудження та, увага, емоції.