Як правильно говорити тельне?

Незважаючи на звичне для російської мови в подібних формах наголос на другому складі, тут все навпаки. Це – тільне, а не тільне. Від слова "тіло". Риб'яче тіло, її тушка, м'ясиста частина.

Тільна — старовинна російська страва, переважно з риби. Назва походить від слова «тіло», оскільки страва готувалася з м'яса чи «тіла» риби. За іншою версією страва була придумана ченцями. Під час посту їм дозволялося вживати вино і хліб, які символізують кров і тіло Христа, а також рибу.

Це страви – безкісткова рибна маса, приготовлена ​​в якійсь оболонці. Він пояснює, що можна використовувати філе риби цілком або у вигляді фаршу (тяпане).

Взагалі, рибна котлета у російській кухні називається затишним словом «тельне» – Хоча далеко не кожна котлета варта цього імені. Про те, як поводитись з рибним фаршем і як робити котлети з різних риб, нам розповів шеф-кухар московського ресторану «Матрьошка» Сергій Мамонтов.