Як робити компрес у домашніх умовах?

Для цього беруть шматок тканини, складений у кілька шарів, змочують у холодній (краще з льодом) воді, віджимають і прикладають на потрібне місце. Кожні 2-3 хвилини протягом години компрес змінюють на новий. Іноді до води додають свинцеву воду, оцет, рідину Бурова (2 столові ложки на 500 мл води).

Компрес складається з трьох шарів: гігроскопічної тканини (марля, бавовняний клапоть), клейонки та вати або іншої щільної тканини, яка зберігає тепло. Марлю змочують у теплій воді (близько 40 градусів за Цельсієм), віджимають і накладають на хворе місце.

Змочити тканину у гарячій воді, добре віджати її та прикласти до тіла. Поверх клейонки покласти грілку або теплу вовняну тканину. Міняти компрес кожні 10-15 хв.. Грелка застосовується для розсмоктування запальних процесів, зігрівання тіла та як болезаспокійливий засіб.

Холодний компрес добре полегшує біль відразу після травми та знижує симптоми запалення (але не лікує його!).