— Здорова харчова поведінка характеризується трьома факторами: голод, насичення та потреба у конкретній їжі. Людина з нормальною харчовою поведінкою може сказати: я їм у той момент, коли відчуваю голод (а не під час обіду або тому що «треба поїсти»);27 лист. 2023р.
Правила харчової поведінки
- Правило перше: Перегляньте свій раціон. …
- Правило друге: Зверніть увагу на спосіб приготування їжі. …
- Правило третє: Різко обмежте надходження жирів. …
- Правило четверте: Різко обмежте використання приправ та спецій. …
- Правило шосте: Перейдіть на дрібне харчування (5-6 разів на добу).
Виявлена соціально-психологічна типологія харчової поведінки включає шість типів харчової поведінки: інтернальний, екстернальний, нестійкий, емоційно-обмежувальний, обмежувальний, емоційно-екстернальний.
Симптоми, на які варто звернути увагу
- дитина їсть маленькими порціями;
- відразу після їди йде в туалет;
- надмірно займається спортом;
- часто зважується, вважає калорії;
- різко втрачає вагу;
- фіксований на своїй зовнішності, вважає себе повним, навіть якщо вага нижча за норму.