Яка норма харчування на день?

Щодня організм повинен отримувати білки, жири та вуглеводи. Середня добова норма для дорослої людини: 80 – 100 г білків, 80 – 110 г жирів, 400 – 500 г вуглеводів, 25 – 30 г клітковини, також необхідні вітаміни (близько 12 видів), мікро та макроелементи (20 – 25 видів).

Формула для розрахунку ПБМ виглядає так:

  1. Для жінок: 655,1 + (9,563 × вага в кг) + (1,85 × зріст у см) – (4,676 × вік у роках);
  2. Для чоловіків: 66,5 + (13,75 × вага в кг) + (5,003 × зріст у см) – (6,775 × вік у роках).

Калорійність обіду повинна не перевищувати 35-40% від добової норми споживання калорій та змінюватись від 500 до 800 ккал. Продукти, які можуть споживатися в обід і не перевищують 800 кал за порцію: м'ясо, риба, овочі, фрукти, кисломолочна продукція, різноманітні супи та бульйони, гриби та бобові.

Протягом дня рекомендується вживати їжу до 5-6 разів: три основні прийоми та 2-3 перекушування. Така кратність трапез допомагає уникнути переїдання, не відчувати голоду і не відволікатися на їжу протягом робочого дня. Розмір порції – близько 200 р.