Фрукти з кісточками проти запору Найбільш дієвими від запору вважаються абрикоси, сливи, персики, нектарини. Якщо сезон свіжих фруктів закінчився, можна обмежитися чорносливом та курагою. Важливо завжди запивати сухофрукти водою — якщо їх на ходу всухом'ятку, це тільки погіршить стан.
Виноград; авокадо; яблука; кокос; банани; груші; манго; канталупа; чорнослив; чорниця; курага.
При запорах рекомендується утриматися від таких продуктів:
- жирні сорти м'яса та риби;
- фастфуд;
- маринади та копченості;
- гострі страви;
- солодощі;
- здобу.
Найчастіше виникненню запорів сприяє дієта з продуктів, бідних на рослинну клітковину. Наприклад, рафіновані продукти – пшеничне борошно, цукор, а також жири та м'ясо ускладнюють роботу кишечника. Проте продукти, що містять багато клітковини – фрукти, ягоди, овочі та злаки – сприяють травленню.