Які продукти викликають твердий стілець?

Продукти, що покращують якість випорожнення: цільнозерновий хліб, висівки; горіхи, насіння льону та бобові; свіжі овочі, фрукти. Послаблюючий ефект мають практично всі кисломолочні продукти, які необхідно включити до щоденного раціону.

Найчастіше виникненню запорів сприяє дієта з продуктів, бідних на рослинну клітковину. Наприклад, рафіновані продукти – пшеничне борошно, цукор, а також жири та м'ясо ускладнюють роботу кишечника. Проте продукти, що містять багато клітковини – фрукти, ягоди, овочі та злаки – сприяють травленню.

Рослинна клітковина. Овочі та фрукти у сирому, відвареному та запеченому вигляді. З овочів особливо корисні зелень і капуста, огірки, морква та буряк, гарбуз, кабачок і цибуля, з фруктів – яблука, груші, сливи та банани. Хліб та інші продукти з борошна грубого помелу, тобто виготовленої з неочищеного насіння злаків.