Особливу категорію вин складала плодово-ягідна алкогольна продукція, яку іменували «сльозами Мічуріна» або «бормотухою». Напої виготовляли з різних фруктів: слив, абрикосів, айви, аличі та горобини. Вина цієї категорії коштували трохи більше одного рубля, тому були затребувані у міцно п'є частини населення.22 жовт. 2023р.
Хто не любив горілку або коньяк, той віддавав перевагу легшим напоям, наприклад, портвейн чи вино. Портвейни мали приємний, фруктово-винний, ягідний, терпкий смак. Тому його нерідко пили жінки, та й чоловіки не ігнорували: у кого не вистачало коштів на горілку, той купував дешевший спиртний напій.
19 спиртних напоїв, які були популярні у СРСР півстоліття тому
- Горілка Московська особлива 40%.
- Столична горілка 40% – Українська горілка 45%.
- Горілка 56% – Горілка 50%.
- Радянський ром 45% – Радянське віскі 45%.
- Курська Біла настойка 40% – Кубанська Аматорська 40%.
- Хминна гірка настоянка 30% – Хінна гірка настоянка 40%
Горілка, вироблена в Союзі, до середини 30-х років іменувалося «хлібним вином».