» Страви для лежачих хворих повинні бути в пюреподібному вигляді: овочеві, м'ясні, фруктові пюре, суп-пюре, киселі. » Годувати лежачого хворого потрібно часто (6 разів) і потроху, але не годуйте через силу, а намагайтеся вибудити його апетит, пропонуючи страви, що йому подобаються.
Для лежачих хворих рекомендується обмежити в раціоні кількість смаженої, жирної та гострої їжіАле це не означає, що харчування має складатися з одних каш і рідких супів. Їжа має бути максимально різноманітною та смачною. Якщо діагноз хворого не передбачає суворої дієти, тобто пацієнт може практично все.
Слід віддавати перевагу приготованим на пару або тушкованим овочам. У сирому вигляді вживання овочів краще обмежити через їхню здатність викликати підвищене газоутворення. Відварене, тушковане, приготовлене на пару м'ясо нежирних сортів: кролик, курка, індичка, яловичина.
Розрізняють три перевірені способи, які використовуються лікарями для того, щоб нагодувати хворих, не завдавши їм незручностей:
- Живлення через зонд. Їжа у вигляді сумішей надходить у шлунок через носові ходи.
- Гастростома. До цього способу вдаються тоді, коли харчування через зонд неможливе. …
- Парентеральне харчування.