Чому слина густа і в'язка?

Густа, в'язка слина сприяє відкладенню рясного нальоту та розмноженню різноманітної мікрофлори, появі неприємного запаху з рота та розвитку запалення слизової оболонки.. У зв'язку з цим слиновиділення необхідно стимулювати. Смачна добре оформлена їжа викликає підвищене слиновиділення.

Десни запалюються, зменшується кількість слини, та її консистенція стає густою. При пародонтозі слина набуває білястого і в'язкого вигляду.. Зростання ясенних тканин може вплинути на функціонування слинних залоз.

Зокрема слина може стати повністю біла, як піна. Це пов'язано з тим, що муцин у слині утворюється у надмірній кількості (наприклад, при фізичних навантаженнях) «заощаджує» воду і секрет стає більш в'язким, в результаті підвищення концентрації муцину.

Змішана слина здорової людини в нормальних умовах є в'язку, злегка опалесцентну рідину. 99,4-99,5% слини людини складає вода. Інші 0,5-0,6% – органічні та неорганічні компоненти.