Виключаються: гострі приправи, шпинат, щавель, копченість. Страви готуються у відвареному вигляді або на пару, запечені. Температура гарячих страв – 60-65оС, холодних страв – не нижче 15оС.
ОВС – основний варіант дієти (дієта з фізіологічним вмістом білків, жирів та вуглеводів, збагачена вітамінами, мінеральними речовинами, рослинною клітковиною). ВБД – високобілкова дієта (дієта з підвищеним вмістом білка, нормальною кількістю жирів та обмеженням легкозасвоюваних вуглеводів).
Заборонені продукти
- свіжий хліб, житній хліб, здобне та листкове тісто;
- жирні сорти м'яса та риби;
- бобові;
- тверді крупи – кукурудзяна, ячна, перлова, пшоняна;
- овочі, багаті на клітковину: білокачанна капуста, редька, редька, цибуля, ріпа, огірки, щавель
- гриби;
- свіжі фрукти та ягоди;
- сухофрукти;
Солодощі: цукор, мед, пастила, зефір, некисле варення. Напої: неміцний чай, чай з молоком чи вершками, слабке какао, розбавлені соки із фруктів та ягід, відвар шипшини.