Руйнування тромбоцитів може розвиватися внаслідок імунологічних причин (вірусна інфекція, ліки, порушення сполучної тканини або лімфопроліферативні захворювання, переливання крові) або неімунологічні причини (сепсис, гострий респіраторний дистрес-синдром).
Для зниження рівня тромбоцитів у крові необхідно вживати продукти з високим вмістом магнію, аскорбінової та яблучної кислоти. Також варто додати в раціон продукти, що розріджують кров: часник, морепродукти, обліпиха, журавлина, брусниця, чорниця, помідори, лляна та оливкова олія, мигдаль, гречка.
Лікарські препарати Дисфункцію тромбоцитів можуть викликати аспірин та інші нестероїдні протизапальні засоби, інгібітори P2Y12 аденозин дифосфат(АДФ)-рецепторів тромбоцитів (наприклад, клопідогрель, прасугрель, тикагрелор), а також інгібітори рецепторів глікопротеїну IIb/IIIa (наприклад, абциксимаб, ептифібатид, тирофібан).