Що робити після втрати крові?

Щоб об'єм та склад крові швидше нормалізувалися, рекомендується спочатку після кроводачі пити більше рідини: чаю, соків, морсів, мінеральної води. Необхідне правильне харчування: для відновлення нормального рівня гемоглобіну раціон донора має бути багатий на білкову їжу (м'ясо, печінку, рибу, яйця, бобові).

Втрата значного обсягу крові супроводжується розвитком геморагічного шоку, що становить загрозу для життя хворого. Причиною гострої крововтрати може стати травма та деякі захворювання. Проявляється блідістю, тахікардією, зниженням артеріального тиску, задишкою, ейфорією або пригніченням свідомості.

Найважливіше – забезпечити спокій. Будь-який рух прискорює кровообіг, тобто може збільшити крововтрату. Тому постраждалому треба прилягти – бажано на спину. Також важливо до приїзду швидкої спроби зупинити кровотечу, по можливості прикладаючи до рани стерильні бинти і використовуючи джгут.