Що таке дієта 5 стіл?

Дієта №5 – одна із 15 номерних дієт, які розробив радянський терапевт М. Певзнер для застосування у комплексному лікуванні певних захворювань. П'ята дієта вважається кращим раціоном харчування для людей, які страждають на захворювання жовчного міхура, жовчовивідних шляхів і печінки в незагостреній стадії.

Салат зі свіжих овочів з олією, фруктові салати, вінегрети, ікра кабачкова, заливна риба (після відварювання), вимочений, нежирний оселедець, фарширована риба, салати з морепродуктів, відвареної риби та м'яса, докторська, молочна, дієтична ковбаса, не негострий, нежирний сир.

Овочі: шпинат, щавель, редька, редька, зелена цибуля, часник, гриби, всі бобові, мариновані овочі. Яйця та страви з яєць: глазуня; блюда з цілих яєць. Закуски: гострі та жирні закуски, ікра, копчення, консерви. Ягоди та фрукти: будь-які горіхи та насіння (крім льону), ягоди та фрукти у сирому вигляді, імбир, виноград, цитруси.

Каші / Крупи

  • Каші протерті та напівв'язкі з гречаної, вівсяної, манної крупи, а також рису, зварені на воді або навпіл з молоком;
  • Різні вироби із круп: суфле, запіканки, пудинги навпіл з сиром, запіканки з вермішелі, сиру;
  • Плов із сухофруктами;
  • Мюслі (без заборонених у дієті добавок)