Що викликає ботулізм?

Це інтоксикація, яка зазвичай викликається в результаті споживання високоактивних нейротоксинів, ботулотоксинів, що утворюються у заражених харчових продуктах.. Ботулізм не передається від людини людині. Спори, що виробляються Clostridium botulinum, стійкі до високих температур і широко поширені в навколишньому середовищі.10 січ. 2023р.

Медична статистика свідчить, що перше місце серед причин ботулізму займають домашні консерви – мариновані гриби та огірки, а також стегенця домашнього копчення та сиров'ялені ковбаси. Менш часто отруєння викликають домашні соління, копчена чи в'ялена риба, м'ясні та рибні консерви.

Бактерія Clostridium botulinum потрапляє у продукти з частинками ґрунту, розвивається без доступу повітря: у герметично закритих банках консервів із грибів, овочів, ягід, а також у шматках солоних, копчених, в'ялених м'ясних продуктів та риби.

Ботулізм виникає при вживанні продуктів, заражених ботулінічними мікробами, частіше типами А і В. Від людини до людини інфекція не передається.